Materia

filozofia, psychologia i nauka w kontekście buddyzmu
Awatar użytkownika
macszym
Tradycja: BON

Re: Materia

Nieprzeczytany post autor: macszym »

Chaon pisze:umysł może tworzyć materię.
A jest jakaś materia? ;)
Chaon

Nieprzeczytany post autor: Chaon »

materia
1. «ogół przedmiotów fizycznych poznawalnych za pomocą zmysłów lub istniejących obiektywnie, tj. niezależnie od poznania»

A pewnie, że jest :-)
Awatar użytkownika
macszym
Tradycja: BON

Nieprzeczytany post autor: macszym »

No faktycznie jest :grin: :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Materia

Najbardziej z tego podoba mi się ta:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Materia_%2 ... Fantasy%29

8)
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Nieprzeczytany post autor: booker »

Chaon pisze:Np. wytłumaczenia jak umysł może tworzyć materię.
W manualu do Abhidhammy jest instrukcja jak poprzez odpowiednie wchodzenie w Dhjana można robić triki typu chodzenie po wodzie albo materializowanie przedmiotów.

Jak umysł stwarza materie ?
Ok, proste - popatrz na cokolwiek - jest to materialne czy nie ?

Powiedz "to i to jest materią" i już masz materię.
Bardzo proste.

Więc w ten sposób umysł stwarza materię.

Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
Chaon

booker pisze:W manualu do Abhidhammy jest instrukcja jak poprzez odpowiednie wchodzenie w Dhjana można robić triki typu chodzenie po wodzie albo materializowanie przedmiotów.
A nagroda Randiego nadal czeka i żaden użytkownik manuala do Abhidhammy jej nie zgarnął.
booker pisze:Ok, proste - popatrz na cokolwiek - jest to materia czy nie ?
Jak umysł stwarza materie ?
Powiedz "to i to jest materią" i już masz materię.

Bardzo proste.
Więc w ten sposób umysł stwarza materię.
Nie, w ten sposób umysł jedynie postrzega materię, a jeśli pojęcie opisujące rzecz którą widzi zaczerpnął z jakiegoś źródła (np. przeczytał w książce, że ten kawałek materii to węgiel), to nawet pojęcia nie tworzy.
Awatar użytkownika
booker

Chaon pisze: A nagroda Randiego nadal czeka i żaden użytkownik manuala do Abhidhammy jej nie zgarnął.
Trudno, zasady się zmieniły. Teraz musisz być wielki showman dopiero wówczas Randy Cię przyjmie na audiencję.
Chaon pisze:Nie, w ten sposób umysł jedynie postrzega materię,
Nie wiem, jak kiedyś czytałem, to było, że oko postrzega.
Chaon pisze:a jeśli pojęcie opisujące rzecz którą widzi zaczerpnął z jakiegoś źródła (np. przeczytał w książce, że ten kawałek materii to węgiel), to nawet pojęcia nie tworzy.
No więc mówisz "ten kawałek materii jest to węgiel" więc stwarzasz materię i węgiel.

A kiedy dajmy nie nazwiesz, to co wówczas jest postrzegane - dalej materia ?

Pozdrawiam
/M
Chaon

Nadal jest postrzegane to, czemu ludzie przyczepili określenie "materia" i proszę nie kieruj dyskusji w miejsce "to tylko pojęcie, a nie rzeczywistość, czym to jest naprawdę nie wiemy", bo to uciekanie od tematu w bezproduktywną postawę, która uniemożliwia jakikolwiek rozwój naukowy lub cywilizacyjny.
I nie, mówiąc "materia i węgiel" nie stwarzam materii i węgla - ani rzeczywistości, która jest niezależnie od tego czy się nią zajmuję, czy nie, ani pojęć, których też sam nie wymyśliłem.
Awatar użytkownika
booker

Chaon pisze:Nadal jest postrzegane to, czemu ludzie przyczepili określenie "materia"
No więc właśnie.
Chaon pisze:i proszę nie kieruj dyskusji w miejsce "to tylko pojęcie, a nie rzeczywistość, czym to jest naprawdę nie wiemy",
No więc zobacz, że właśnie zdanie wyżej po prostu sam powiedziałeś, że to co jest postrzegane, to jest to to, czemu ludzie przyczepili określenie pojęcie.
Chaon pisze:bo to uciekanie od tematu w bezproduktywną postawę, która uniemożliwia jakikolwiek rozwój naukowy lub cywilizacyjny.
Sorry, nie wiedziałem, że chodzi Ci o rozwój cywilizacyjny i naukowy w tym co mówisz.
Jeżeli chodzi o rzeczy światowe to nazywanie jest jak najbardziej potrzebne i już - czasami tylko sposób użycia tego przez istoty ludzkie jest...no conajmniej bardzo ciekawy. :)
Także, bez nazywania przekaz słowny Nauk nie byłby możliwy.
Chaon pisze:I nie, mówiąc "materia i węgiel" nie stwarzam materii i węgla - ani rzeczywistości, która jest niezależnie od tego czy się nią zajmuję, czy nie, ani pojęć, których też sam nie wymyśliłem.
Spoko, faktycznie źle mogło zostać odebrane moje zdanie, "mówisz węgiel stwarzasz węgiel" a przy odrobinie radości nawet można to podciągnąć pod tkzw. jazdę personalną.

Wybacz, nie to miałem na myśli, nie chodziło mi personalnie o Ciebie, chodziło mi, że dzieje się to za sprawą umysłu.

/edit/
Jest taka możliwość, w której umysł może postrzec nim jeszcze pojawi się to, co określane jest doświadczeniem. Jednakże bez odpowiedniego treningu medytacyjnego nie jest to możliwe. Sam też nie mam takiej stabilnie wykształconej takiej umiejętności. Podaje tu tylko to co wyczytałem w naukach Tenzina Wayngala Rimpoche.

W naukach Ch'an wyczytałem o trku nazwanym "Postrzegaj, zanim postrzegasz."
Co do mnie to zdażyło mi się coś co można ew. tak nazwać, jednakże było to spontaniczne, zaraz po przebudzeniu ze snu. Najpierw było tylko widzenie....pokój, dłonie. Za chwilę pojawiło się "to są moje ręce" a zaraz za tym "a to są moje myśli" po czym PYK i już mogłem poruszać ciałem.
/koniec edita/

Pozdrawiam
/M
abgal
ex Moderator

Nieprzeczytany post autor: abgal »

booker pisze: Trudno, zasady się zmieniły. Teraz musisz być wielki showman dopiero wówczas Randy Cię przyjmie na audiencję.
Nie, no jasne, przecież wiadomo, że Sai Baba wypluwa złote zegarki :)
abgal
ex Moderator

A oto co mówią na temat materii ci, którzy w powszechnym mniemaniu materią się zajmują:

Współczesne interpretacje zjawisk mikroświata niewiele mają wspólnego z prawdziwie materialistyczną filozofią. Można właściwie powiedzieć, że fizyka atomowa sprowadziła naukę z drogi materializmu, którą kroczyła ona w dziewiętnastym stuleciu.
Werner Heisenberg

Wzrost wiedzy sprawia w pewien sposób, że jesteśmy nie coraz bardziej, ale coraz to mniej pewni natury materii. Podczas gdy Dalton i jego szkoła mieli jasny obraz podstawowych cząstek materii jako realnych i niezniszczalnych ciał stałych, ze współczesnej mechaniki falowej wynika bardzo wyraźnie, że w ogóle nie istnieją identyfikowalne jednostki tego typu.
Erwin Shroedinger

Jedną z zadziwiających cech zachowania świata stanowi jego nadzwyczajna zgodność z prawami matematycznymi. Im lepiej rozumiemy świat fizyczny, im głębiej poznajemy prawa natury, tym bardziej wydaje się nam, że świat fizyczny gdzieś wyparowuje i pozostaje nam tylko matematyka. Im głębiej rozumiemy prawa fizyki, tym dalej wkraczamy w świat matematyki i matematycznych pojęć
Roger Penrose

Mechanika kwantowa […] zmieniła cały system pojęć, jakich używamy do opisu przyrody: zamiast mówić o cząstkach z dobrze określonym położeniem i prędkością, mówimy teraz o funkcjach falowych i prawdopodobieństwach. Synteza teorii względności z mechaniką kwantową doprowadziła do powstania nowego obrazu świata, w którym materia nie odgrywa już głównej roli. Jej miejsce zajęły zasady symetrii, choć niektóre z nich w obecnym stanie wszechświata pozostają ukryte.
Steven Weinberg

Pojęcie materii we współczesnej fizyce zdecydowanie przestało odpowiadać filozoficznemu lub potocznemu pojęciu materii. […] Okazuje się więc, że określenie fizyki jako „nauki o materialnym świecie”, lub krócej jako „nauki o materii”, jest niczym innym, jak tylko nawykiem myślowym, który utracił obecnie jakiekolwiek uzasadnienie. Termin „materia” nie występuje w słowniku fizyki. […] Znacznie bardziej zgodnym z „danymi” współczesnej fizyki byłoby wyobrażenie sobie nie materii, lecz czystej formy jako tworzywa świata. […] Jeśli nawet rzeczywisty świat zawiera coś oprócz formy, to metoda dzisiejszej fizyki nie jest w stanie sięgnąć do tego czegoś; to coś niezauważalnie przepływa przez oka sieci matematyczno-empirycznej metody. W tym sensie świat fizyki jest czystą formą.
Michał Heller
Awatar użytkownika
booker

abgal pisze:
booker pisze: Trudno, zasady się zmieniły. Teraz musisz być wielki showman dopiero wówczas Randy Cię przyjmie na audiencję.
Nie, no jasne, przecież wiadomo, że Sai Baba wypluwa złote zegarki :)
Nie no jasne, no i znosi złote jajka. Nie ma potrzeby dowodowo potwierdzać faktów autentycznych :lol:
abgal pisze: A oto co mówią na temat materii ci, którzy w powszechnym mniemaniu materią się zajmują..
Dzięki za zestaw. Fajny.

Pozdrawiam
/M
rybysferyczne
konto zablokowane

Nieprzeczytany post autor: rybysferyczne »

Chaon pisze:materia
1. «ogół przedmiotów fizycznych poznawalnych za pomocą zmysłów lub istniejących obiektywnie, tj. niezależnie od poznania»

A pewnie, że jest :-)
zabawne, bo juz einstein zakwestionowal ten mechanistyczny paradygmat, a jednak nadal naucza sie go w szkolach ;)
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY - administracja forum
abgal
ex Moderator

rybysferyczne pisze:zabawne, bo juz einstein zakwestionowal ten mechanistyczny paradygmat, a jednak nadal naucza sie go w szkolach
Einstein był do końca życia zagorzałym zwolennikiem realizmu w fizyce. Dlatego też do końca życia nie pogodził się mechaniką kwantową.
W wykładaniu fizyki klasycznej w szkołach nie ma nic śmiesznego gdyż jest zespołem teorii, które świetnie tłumaczą przytłaczającą większość zjawisk występujących w tzw. życiu codziennym.
rybysferyczne
konto zablokowane

W wykładaniu fizyki klasycznej w szkołach nie ma nic śmiesznego gdyż jest zespołem teorii, które świetnie tłumaczą przytłaczającą większość zjawisk występujących w tzw. życiu codziennym.
nie tyle tlumacza co interpretuja podlug wlasnych, apriorycznych zalozen.
Einstein był do końca życia zagorzałym zwolennikiem realizmu w fizyce. Dlatego też do końca życia nie pogodził się mechaniką kwantową.
w jaki sposob mogl 'nie pogodzic' sie z mechanika kwantowa skoro sam byl jej prekursorem?
abgal
ex Moderator

rybysferyczne pisze: nie tyle tlumacza co interpretuja podlug wlasnych, apriorycznych zalozen.
A jaka jest różnica między 'tłumaczą' a 'interpretują'? Każda teoria fizyczna posiada swoje założenia i na ich bazie buduje system twierdzeń. Każda ma też swój zakres stosowalności.
rybysferyczne pisze:w jaki sposob mogl 'nie pogodzic' sie z mechanika kwantowa skoro sam byl jej prekursorem?
Zasługi Einsteina dla stworzenia mechaniki kwantowej są niezbyt duże. W żaden sposób nie można go zaliczyć do grona jej prekursorów. Do końca życia nie pogodził się też z jej probabilistyczną interpretacją oraz zakwestionowaniem realizmu.
rybysferyczne
konto zablokowane

A jaka jest różnica między 'tłumaczą' a 'interpretują'?
jesli cos jest wytlumaczalne, odwoluje sie do obiektywnych racji, natomiast teorie fizyki klasycznej bazujace na 'kartezjanskim' paradygmacie sa nieaktualne od prawie 100 lat. i nie chodzi mi tutaj o sam fundament jakim jest koncepcja materii w fizyce czastek elementarnych, ale rowniez posrednio z tym zwiazane pojecie przestrzeni, czasu, przyczyny i skutku.
Zasługi Einsteina dla stworzenia mechaniki kwantowej są niezbyt duże. W żaden sposób nie można go zaliczyć do grona jej prekursorów. Do końca życia nie pogodził się też z jej probabilistyczną interpretacją oraz zakwestionowaniem realizmu.
mam inne informacje nt. temat, m.in z 'pan bog jest wyrafinowany' jak i od ludzi ktorzy interesuja sie einsteinem. skad posiadasz swoje?
abgal
ex Moderator

rybysferyczne pisze:teorie fizyki klasycznej bazujace na 'kartezjanskim' paradygmacie sa nieaktualne od prawie 100 lat
Teorie fizyki klasycznej są aktualne w swoim zakresie stosowalności.
rybysferyczne pisze:mam inne informacje nt. temat, m.in z 'pan bog jest wyrafinowany' jak i od ludzi ktorzy interesuja sie einsteinem. skad posiadasz swoje?
Z pracy.
rybysferyczne
konto zablokowane

Teorie fizyki klasycznej są aktualne w swoim zakresie stosowalności.
w szerszym kontekscie rozumienia daja wypaczony obraz tego czym jest to co jest wokol nas. oczywiscie nie neguje wiedzy parktycznej, bo wiedziec ze woda paruje w 90C powinien wiedziec kazdy, neguje natomiast skostnienie calej sfery teoretycznej w zakresie elementarnego swiata czastek (c).
Z pracy.
aha, pracowales z einsteinem czy oswiecil cie jeden z twoich uczniow? twoja odpowiedz wiele wyjasnia.
Awatar użytkownika
booker

rybysferyczne pisze:aha, pracowales z einsteinem czy oswiecil cie jeden z twoich uczniow? twoja odpowiedz wiele wyjasnia.
O ile pamiętam, to Abgal jest zawodowym fizykiem.

Pozdrawiam
/M
rybysferyczne
konto zablokowane

booker pisze:
rybysferyczne pisze:aha, pracowales z einsteinem czy oswiecil cie jeden z twoich uczniow? twoja odpowiedz wiele wyjasnia.
O ile pamiętam, to Abgal jest zawodowym fizykiem.

Pozdrawiam
/M
wiem o tym, stad moj sarkazm.
Awatar użytkownika
miluszka
ex Global Moderator
Tradycja: buddyzm tybetański Kagju

Nieprzeczytany post autor: miluszka »

O tym,ze Einstein nie przyczynil się szczególnie do rozwoju mechaniki kwantowej powinien wiedzieć każdy , kto studiował mechanikę kwantową. Także i ja o tym wiem. napisano na ten temat sporo książek, takze i popularno - naukowych.
Einstein nie chciał się pogodzic,że wynik zajścia jakiegoś zdarzenia moze być podany jedynie z pewnym prawdopodobieństwem, a nie jako pewny. Stąd słynne zdanie " Pan Bog nie gra w kości".
rybysferyczne
konto zablokowane

cos, pozostaje mi zrewidowac swoj oglad na te sprawe.
Awatar użytkownika
jw
Senior User
Tradycja: Tradycja Rogatego Buddy ;)
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: jw »

miluszka pisze:O tym,ze Einstein nie przyczynil się szczególnie do rozwoju mechaniki kwantowej powinien wiedzieć każdy , kto studiował mechanikę kwantową.
Nooo... Można jednak powiedzieć, że przyczynił się w ten sposób, iż kwestionował pewne idee związane z MK, przez co Bohr czy Heisenberg jeszcze bardziej musieli się trudzić z wyłuszczaniem i precyzowaniem swoich poglądów. W bodajże "Część i całość", Heisenberg fajnie relacjonuje swoją debatę z Einsteinem.

A do powyższych cytatów dorzucę jeszcze:

Niels Bohr:
Celem naszego opisu natury nie jest odkrycie samej istoty zjawisk, lecz tylko prześledzenie - na ile to możliwe - relacji między wielorakimi aspektami doświadczenia.

Erwin Schrödinger
Podmiot i przedmiot są tym samym. Nie można powiedzieć, że w wyniku osiągnięć najnowszej fizyki granica między nimi została zniesiona, granica ta bowiem nigdy nie istniała.
http://www.rogatybudda.pl
Wszystko, co napisałem powyżej wyraża wyłącznie moje prywatne opinie, chyba że zostało to WYRAŹNIE zaznaczone inaczej. Nikt nie musi się z nimi zgadzać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ateneum - rozważania”